20 października w grupie V odbyły się smakowite i bardzo kolorowe zajęcia kulinarne! Dzieci samodzielnie przygotowywały sałatkę jarzynową, poznając przy tym kolejne etapy jej przygotowania. Podczas zajęć przedszkolaki mogły dokładnie obejrzeć, powąchać i dotknąć różne warzywa – ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, ogórka czy jajko. Dzięki temu poznały ich wygląd, zapach oraz fakturę, a także dowiedziały się, jakie wartości odżywcze kryją i dlaczego są one tak ważne w codziennej diecie. Dzieci z dumą stwierdziły, że zdrowe jedzenie może być nie tylko pożywne, ale i bardzo smaczne! Wspólne przygotowywanie sałatki sprawiło im wiele radości, a degustacja była prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Zajęcia zostały zrealizowane w ramach projektu „Talerz zdrowego żywienia”, którego celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i rozwijanie samodzielności dzieci w codziennych czynnościach. (J.J.)



